Căsătoria se poate încheia după 11 zile de la data depunerii declarației de căsătorie, conform art. 283 alin. (3) din Codul Civil și al art. 27 din Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, socotindu-se atât ziua depunerii dosarului de căsătorie cât și ziua oficierii căsătoriei.
La depunerea declarației de căsătorie este obligatorie prezența ambilor soți, împreună.
Pentru cazuri bine justificate, căsătoria se poate încheia mai repede de 11 zile, ori după expirarea termenului legal, dar numai până la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale, respectiv 14 zile de la data emiterii lor, cu aprobarea primarului.
Odată cu declarația de căsătorie, viitorii soți prezintă următoarele acte:
*Documentele cu care se face dovada identității trebuie să fie valabile atât la data depunerii declarației de căsătorie, cât și la data oficierii căsătoriei.
*Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii și trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
Căsătoria civilă se încheie în intervalul orar stabilit în acest scop, de către Compartimentul Stare Civila, în limita următorului program:
Luni – Vineri: între orele 1000 – 1530 |
Sâmbătă: între orele 1200 – 1600 |
Duminică: NU se oficiază căsătorii în zilele de duminică |
În cazul căsătoriei dintre cetăţeni străini sau aceştia şi cetăţeni români, se vor prezenta, pe lângă actele necesare cetăţeanului român şi următoarele:
– însoţit de permisul de şedere temporară sau permanentă, după caz, valabile atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei;
– însoţit de cartea de rezidenţă pentru membrii de familie sau, după caz, cartea de rezidenţă permanentă pentru membrii de familie, valabile atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei.
Notă: - Cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate/convenţii/acorduri de asistenţă juridică în materie civilă sau de drept al familiei fac dovada îndeplinirii condiţiilor de fond cerute de legea lor naţională pentru încheierea căsătoriei cu documente justificative eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie.
- Cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică acreditată în România vor prezenta declaraţie notarială din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile conform legii naționale necesare încheierii căsătoriei în România.
- În cazul încheierii căsătoriei între persoane care nu cunosc limba română sau între surdo-muţi, la oficierea căsătoriei aceştia asigură interpret autorizat.
IMPORTANT: Lipsa dovezii constituie atât o condiţie de fond, cât şi un impediment la încheierea căsătoriei, care poate atrage după sine nulitatea/neîncheierea căsătoriei.