GHID INFORMATIV ANTI COVID - 19

10.08.2020    #Ciugud_Responsabil - Informații oficiale COVID-19    Primăria Comunei Ciugud

GHID INFORMATIV ANTI COVID - 19

macheta_ghid_anti_covid

CE ESTE CORONAVIRUSUL (COVID-19) ?
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care infectează atât animalele, cât și oamenii.
Noul coronavirus COVID-19 este o tulpină nouă de coronavirus găsită prima dată la Wuhan, China în decembrie 2019. (CO = corona; VI = virus; D=disease/boală)

CÂT DE PERICULOS ESTE CORONAVIRUSUL ?
În cazul majorității oamenilor, coronavirusul provoacă simptome similare unei  răceli obișnuite (febră, dureri în gât, nas înfundat, tuse și dificultăți de respirație); Pentru unele persoane aceste simptome pot fi severe și pot evolua către pneumonie sau dificultăți de respirație. De exemplu, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale (cum ar fi HIV, diabet, tensiune arterială ridicată și boli de inimă) par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul. Boala poate duce la moarte, dar aceasta este rară.

CUM SE RĂSPÂNDEȘTE CORONAVIRUSUL?
Virusul se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate.

CARE SUNT SIMPTOMELE ?
Semnele și simptomele sunt de obicei respiratorii și includ febră, tuse, dificultăți de respirație și alte simptome asemănătoare răcelii comune.

CARE SUNT OBȚIUNILE DE TRATAMENT?
Boala poate fi tratată și multe persoane s-au recuperat deja.
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Persoanele care suferă de boli grave trebuie să meargă într-un spital.

EXISTĂ VACIN?
Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor. Este nevoie de timp pentru a dezvolta un nou vaccin eficient și sigur. Cercetătorii lucrează la asta.

Am nevoie de o mască pentru a mă proteja împotriva COVID-19?
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja de noul coronavirus (COVID-19) este să vă spălați pur și simplu pe mâini bine și des.
• Dacă sunteți sănătos, trebuie să purtați o mască în spațiile închise sau dacă aveți grijă de o persoană care ar putea avea COVID-19.
• Dacă strănutați sau tușiți des, trebuie să purtați o mască pentru a nu răspândi virusul prin tuse sau strănut în jurul altor persoane sau pe suprafețe.

 

Sfaturi utile: 

afis-a3-spalat-pe-maini

afis-trei-sfaturi2

afis-stres-covid-20

coronavirus-guv-fb-v4-02

coronavirus-guv-fb-v4-03 coronavirus-guv-fb-v4-04 coronavirus-guv-fb-v4-05 coronavirus-guv-fb-v4-06 coronavirus-guv-fb-v4-09 

Citește și despre MITURILE legate de COVID-19:

 

Sursa: www.crucearosie.ro

5