„Părculețul cu gânduri bune” – copiii din Ciugud au plantat un nou părculeț în comună dorind tragă un semnal de alarmă privind încălzirea globală

10.01.2020    Poveste de Ciugud    Primăria Comunei Ciugud

parculetul_cu_ganduri_bune Copiii din Ciugud au plantat, în luna noiembrie 2019, copăcei în cel mai nou părculeț al comunei pe care l-au denumit „Părculețul cu gânduri bune”, deoarece la rădăcina fiecărui arbore au îngropat mesaje cu gândurile lor privind protejarea mediului înconjurător, combaterea încălzirii globale și reducerea poluării.

 

La acțiune au participat toți copiii de la Școala Gimnazială Ciugud, prima școală „smart” din mediul rural din România, care, alături de dascălii lor și ajutați de angajații Primăriei Ciugud, au amenajat zona noului părculeț și au plantat arborii. Fiecare clasă din cadrul școlii a primit un arbore pe care copiii îl vor îngriji până la finalul clasei a VIII-a urmând să îl predea mai departe în grijă viitoarelor generații de elevi. Noii copăcei au dimensiuni de aproximativ 4 metri și sunt din specia platan. La rădăcinile acestora copiii au îngropat mesaje scrise de ei pentru generațiile viitoare prin care au îndemnat la protejarea mediului înconjurător, colectarea selectivă a gunoiului, combaterea încălzirii globale și reducerea poluării.

 

Părculețul cu gânduri bune este mai mult decât un spațiu verde. Părculețul este moștenirea pe care o lăsăm noi, cei de astăzi, generațiilor viitoare. Încălzirea globală este o problemă care, în momentul de față, preocupa întreaga lume. Din păcate, facem prea puține lucruri concrete pentru planeta noastră. Ne limităm de multe ori la discursuri pompoase, dar nu acționăm suficient pentru a diminua poluarea. Spunem că Pământul este casa noastră, însă modul nostru de viață îl murdărește și îl distruge în fiecare zi. Elevii Școlii Gimnaziale Ciugud au vrut, astăzi, să dea un exemplu comunității și au plantat un părculeț, aproape de școală, care va fi și zona noastră de relaxare și de inspirație. Fiecare clasă a plantat un copăcel, de care va avea grija până în clasa a 8-a, iar la rădăcina lui au "semănat" gânduri bune pentru Terra”, a spus inițiatorul proiectului, profesorul Mihaela Dreghici.

 

Ciugudul promovează conceptul „smart village”, iar acesta înseamnă și protejarea inteligentă a mediului înconjurător. Nu putem avea o comunitate „smart” cu oameni fericiți fără un mediu curat, fără aer curat, fără parcuri și spații verzi. „Părculețul cu gânduri bune” este doar unul dintre proiectele noastre privind protejarea mediului înconjurător și ne bucură faptul că inițiativa a venit din partea școlii. Este un părculeț realizat nu pentru noi, ci pentru generațiile viitoare, care se vor bucura de umbra acestor copaci simțind vibrația gândurilor bune puse la fiecare rădăcină”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

 

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România, inițiativă care presupune și protejarea inteligentă a mediului înconjurător. În acest sens Primăria Ciugud a implementat deja mai multe măsuri concrete de protejare inteligentă a mediului precum crearea unor stații de încărcare pentru autoturismele electrice, energia necesară fiind produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, colectarea selectivă a gunoiului menajer la nivelul întregii comune sau folosirea unui autoturism electric în activitatea curentă a administrație locale. De asemenea Ciugudul are și o microcentrală eoliană care produce energia electrică necesară pentru iluminatul public al unuia dintre satele comunei. Din acest an, la Ciugud funcționează și prima școală „smart” din mediul rural din România în care sunt implementate soluții inteligente de reducere a consumului de energie dar și cele mai moderne tehnologii și softuri folosite în educație.

 

Apariții media

1